verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

За ад хок телото – за веднаш создадениот проблем, од конкретната ситуација

„Дискаџиски“ решенија за носителите на јавниот интерес. Фото: Гугл
Евалуацијата и мониторингот се потребни во секоја професија доколку таа се стреми да се развива и да одговори на своите предизвици. Ова особено доколку е јавна професија како новинарството. Критиката за работата на новинарите, било да е позитивна или негативна, влијае на професионалниот и моралниот развој на новинарот, на развојот и зголемувањето на степенот на нивната општествена одговорност. Од досегашната евалуација на работата на македонското новинарство, може да се каже дека истото многу тешко ја исполнува потребната деонтолошка улога во општеството. Ова го потврдува моралното и професионалното ниво во кое таа се наоѓа во моментот согласно сите светски стандарди и индикатори

Рецензии

„Решетање“ со многу промашувања

[Рецензија: Стојан Андов вмешан во бизнисите на Андреја Јосифовски]   Најавата за преземање на една од нашите најдоходовни компании – Макпетрол, од страна на анонимна странска фирма (Балкан петролеум), сигурно дека го зголемува „гладот“ за текстови поврзани со сите актери во тие случувања. Секако дека јавноста повеќе би била заинтересирана да дознае нешто за оние за кои ништо или малку се знае (потенцијалните купувачи на мнозински пакет на акции) отколку за оние, главно наши сограѓани, за кои се знае доста или многу повеќе во однос на странците. Оттаму, текстот кој е предмет на рецензија го привлекува вниманието уште со самиот
  • Навивач или „балист“?

      [Рецензија: Рецензија: ФОТО: Навивачот на Шкендија Заев непожелен на македонски натпревари] Кога политиката ќе се вмеша во спортот, кога

    повеќе


Анализи

Новинарски лекции

Колумни

Претплатете се за најнови вести